Logotypy__CPPC_3

Dane ze stacji meteorologicznej w Zielonej

meteo

CivilDefence
Zadania Powiatu Żuromińskiego z zakresu zarządzania kryzysowego wykonuje Referat Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Żurominie. 

Referat Zarządzania Kryzysowego

ul. Warszawska 25,09-300 Żuromin
tel/fax: 23 657-39-29,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Kierownik Referatu - Jarosław Gałka

Komunikaty i ostrzeżenia z ostatniego miesiąca

Aktualności Referatu Zarządzania Kryzysowego

Apel o pomoc dla powiatu w Białobrzegach

Opublikowano .

Apel do Mieszkańców powiatu żuromińskiego o pomoc
dla osób poszkodowanych podczas klęski huraganu na terenie powiatu w Białobrzegach gmina Radzanów i Stara Błotnica (woj. mazowieckie).
Starostwo Powiatowe w Żurominie przy współudziale, Komendy Hufca ZHP, Komendy Powiatowej PSP w Żurominie w Żurominie, organizuje zbiórkę niezbędnych artykułów spożywczych (z długą datą ważności do spożycia).
Zbiórka artykułów spożywczych odbędzie się w dniach od 10.08.2011 r. do 13.08.2011 roku.
Wyznaczone miejsca zbiórek to:
Wolontariusze na terenie sklepów: Biedronka, Polo Market, PPH Kaziemierz Zieliński ul. Wyzwolenia 40.
Referat Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Żurominie (budynek Komendy Powiatowej PSP w Żurominie); ul. Warszawska 25; od poniedziałku do piątku w godz. 9:00 – 15:00

Starosta Żuromiński

                                                                                            /-/ Janusz Welenc

Spotkanie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Starosty Żuromińskiego

Opublikowano .

W dniu 30 czerwca 2011 r. o godz. 08.30 w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Żurominie odbyło się spotkanie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Starosty Żuromińskiego.
Porządkiem spotkania było:
  1. Zatwierdzenie protokołu z posiedzenia Komisji Bezpieczeństwa i Porządku z dnia 18.03.2011 r..
  2. Omówienie wyników ankiety nt. „Czy jesteś bezpieczny w szkole” przez Komendę Powiatową Policji w Żurominie przeprowadzonej wśród uczniów i rodziców ze szkół podstawowych i gimnazjalnych.
  3. Propozycję działań mających poprawić bezpieczeństwo podczas akcji „BEZPIECZNE WAKACJE 2011”.
  4. Bieżąca informacja dotyczącą bezpieczeństwa żywnościowego w nadzorowanych przez PIS obiektach.
  5. Inauguracja roku szkolnego 2011/2012 pod hasłem ”Bezpieczna droga do szkoły”, która odbędzie się 16 września w Liceum Ogólnokształcącym w Bieżuniu, propagująca bezpieczeństwo na drodze oraz udzielanie pierwszej pomocy przedlekarskiej.
  6. Wolne wnioski.

Bezpieczne wakacje 2011

Opublikowano .

W związku ze zbliżającym się okresem wakacyjnym Starostwo Powiatowe w Żurominie wraz z Komendą Powiatową Policji, Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej, Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczą podjęło szereg działań profilaktycznych zmierzających do zapewnienia bezpiecznego wypoczynku na administrowanym obszarze, w ramach akcji „Bezpieczne wakacje 2011”.

Realizacja tych zadań będzie zmierzać do aktywizacji służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, organów samorządowych, a także innych jednostek, które mają wpływ na warunki letniego pobytu i wypoczynku, jak i na bezpieczny dojazd do miejsc, gdzie będzie on organizowany. Służby i inspekcje powiatowe szczególną uwagę zwrócą na problemy utonięć i ,,dzikich kąpielisk” oraz zabezpieczenia przeciwpożarowego obiektów wypoczynku.
Ponadto istotne jest, aby podejmowane czynności były realizacją wspólnych inicjatyw z podmiotami pozarządowymi (organizacjami społecznymi i kościołami) i innymi instytucjami, organizującymi wypoczynek dzieciom i młodzieży w trakcie przyszłych działań, z uwzględnieniem uwarunkowań lokalnych, a także wcześniejszych doświadczeń i wniosków.

            Bezpieczeństwo mieszkańców naszego powiatu jak również odwiedzających go turystów wymaga podjęcia szczególnych działań.

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego

Opublikowano .

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z wzrostem zachorowań na zespół hemolityczno – mocznicowy w Niemczech. W związku z prowadzonym w Niemczech dochodzeniem epidemiologicznym, które pozwoli na ustalenie skażonego produktu i wycofanie go z rynku, osobom odwiedzającym Niemcy zaleca się unikanie spożywania warzyw (ogórków, pomidorów i sałaty). Obecnie na terenie Polski nie zanotowano zachorowań wywołanych werocytotoksycznym szczepem E. coli, które wskazywałyby na obecność skażonych partii produktów na terenie naszego kraju, zaleca się jednak szczególną ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia oraz zwrócenie szczególnej uwagi na proces przygotowania do spożycia produktów żywnościowych (głownie warzyw) –– przede wszystkim ich dokładne mycie. Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia człowiek-człowiek drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt w środowisku domowym, istotne jest również zachowania zasad higieny osobistej.

 5 kroków do bezpiecznej żywności 5 kroków do bezpiecznej żywności (125.96 KB)