Logotypy__CPPC_3

Dane ze stacji meteorologicznej w Zielonej

meteo

CivilDefence
Zadania Powiatu Żuromińskiego z zakresu zarządzania kryzysowego wykonuje Referat Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Żurominie. 

Referat Zarządzania Kryzysowego

ul. Warszawska 25,09-300 Żuromin
tel/fax: 23 657-39-29,
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Kierownik Referatu - Jarosław Gałka

Aktualności Referatu Zarządzania Kryzysowego

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego

Opublikowano .

Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z wzrostem zachorowań na zespół hemolityczno – mocznicowy w Niemczech. W związku z prowadzonym w Niemczech dochodzeniem epidemiologicznym, które pozwoli na ustalenie skażonego produktu i wycofanie go z rynku, osobom odwiedzającym Niemcy zaleca się unikanie spożywania warzyw (ogórków, pomidorów i sałaty). Obecnie na terenie Polski nie zanotowano zachorowań wywołanych werocytotoksycznym szczepem E. coli, które wskazywałyby na obecność skażonych partii produktów na terenie naszego kraju, zaleca się jednak szczególną ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia oraz zwrócenie szczególnej uwagi na proces przygotowania do spożycia produktów żywnościowych (głownie warzyw) –– przede wszystkim ich dokładne mycie. Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia człowiek-człowiek drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt w środowisku domowym, istotne jest również zachowania zasad higieny osobistej.

 5 kroków do bezpiecznej żywności 5 kroków do bezpiecznej żywności (125.96 KB)

e-max.it: your social media marketing partner