"Majówki w skansenie" i "Gotowania na polanie" w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Beztroski wypoczynek na świeżym powietrzu, dawne rękodzieło i rzemiosło, kiermasz regionalnych przysmaków, konkursy, zabawy oraz moc innych atrakcji - a to wszystko w niepowtarzalnej scenerii parku etnograficznego.
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zachęca do spędzenia pierwszego majowego weekendu na łonie przyrody. W dniach 1, 3 i 4 maja 2014 r. w godzinach 10.00 – 18.00 odbędą się imprezy w formie pikniku łączącego wspólną zabawę i odpoczynek. 1 maja zapraszamy na „Kolbergowską Majówkę w skansenie”, 3 maja odbędzie się „Majówka w skansenie”, a dzień później święto kulinariów – „Gotowanie na polanie”. Muzeum przygotowało na te dni wiele ciekawych atrakcji, w których będą mogły uczestniczyć całe rodziny. Na scenie amfiteatru skoczne przyśpiewki zaprezentują kapele ludowe. Teren ekspozycji zostanie wzbogacony o nie prezentowane wcześniej pokazy wiosennych prac domowych i gospodarskich. Zwiedzający będą mieli możliwość spróbowania swych sił w dawnych grach i zabawach.
Pierwsze ze wspomnianych wydarzeń ma bezpośredni związek z faktem, iż rok 2014 został ogłoszony Rokiem Oskara Kolberga - wybitnego kompozytora, folklorysty i etnografa, badacza i dokumentalisty, który wywarł wielki wpływ na polską kulturę. Dla skansenu zebrane i opisane przez Kolberga tradycje i zwyczaje są codziennością. Kultura ludowa, którą od ponad 40 lat popularyzuje Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w sposób bezpośredni nawiązuje do kręgu zainteresowań badacza, co przejawia się na co dzień: w przygotowywanych ekspozycjach, ożywiających wiejskie zagrody pokazach, czy występach zespołów prezentujących dawne pieśni i tańce. Jednak aby włączyć się w obchody Roku Jubileuszowego i w stosowny sposób uczcić postać badacza Muzeum zaplanowało organizację imprezy plenerowej „Kolbergowska Majówka w skansenie”, na którą zapraszamy 1 maja. Na terenie ekspozycji będzie można podziwiać tradycyjne zajęcia gospodarskie, pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego funkcjonującego na przełomie XIX i XX wieku. W wielu pokazach; m.in. wyrobu masła, czy też prania i maglowania bielizny przewidziano aktywny udział uczestników. Ponadto zaprezentowane zostaną nie prezentowane nigdy wcześniej pokazy prac gospodarskich i polowych, takie jak: czyszczenie uprzęży, orka konna, czy pierwsze sianokosy.W izbie lekcyjnej dzieci i młodzież napiszą dyktando ortograficzne, którego tekst zaczerpnięty zostanie z dzieła Oskara Kolberga, a na podwórku wezmą udział w opracowanych przez badacza wiejskich zabawach, m.in.: w chodzeniu na szczudłach, czy toczeniu obręczy. W cichym, ustronnym miejscu najmłodsi wysłuchają bajek Oskara Kolberga, natomiast starsi spróbują swych sił w zgadywankach inspirowanych jego twórczością. Na scenie amfiteatru odczytane zostaną ciekawe fragmenty dzieła „Lud”, przybliżona zostanie postać Kolberga. Zespół Tańca Ludowego ZAWIDZANIE przedstawi widowisko „Wesele mazowieckie” przygotowane na postawie pieśni i opisów zebranych przez Kolberga.
3 maja, nie zaniedbując oczywiście typowej oferty złożonej ze zwiedzania i pokazów etnograficznych, skansen postawił na atmosferę rodzinnego świętowania w plenerze. Chcielibyśmy, aby podczas „Majówki w skansenie” skansen tętnił radosnym śmiechem dzieci i rodzinną sielanką także poza sceną amfiteatru - gdzieś pomiędzy zagrodami, na gankach chałup, w sadach i ogródkach. Zachęcamy Państwa, aby do piknikowego kosza spakować przede wszystkim duży koc, rozłożyć go na polanie i przywołać tradycję rodzinnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Na zwiedzających czekać będą rodzinne konkursy z nagrodami, a także różnorodne gry i zabawy. Na scenie amfiteatru pojawią się orkiestry dęte: Orkiestra Dęta OSP w Drobinie i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Sierpc. W zagrodach natomiast odbędą się pokazy prac gospodarskich, m.in. pranie i maglowanie bielizny, pokaz szewstwa, czy powroźnictwa, ale także zajęć nawiązujących do Święta uchwalenia Konstytucji 3 Maja , jak np. pokaz wykonywania kotylionów.
Tymczasem 4 maja zapraszamy w kulinarną podróż po Mazowszu w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. Mamy nadzieję, że wspólnie z mazowieckimi gospodyniami i producentami tradycyjnych potraw stworzymy zestaw najsmaczniejszych dań. Ich wyłonieniu służy konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: danie jarskie potrawa mięsna, przekąska, deser oraz napój. Liczymy szczególnie na wieloletnie receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Do udziału w konkursie zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów i entuzjastów sztuki kulinarnej. Komisja Konkursowa oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. Ale konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” to nie jedyna atrakcja „Gotowania na polanie”. Zaplanowaliśmy na ten dzień szereg dodatkowych atrakcji. Jedną z nich będzie z pewnością koncert Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca Sanniki. Elementy wesela łowickiego oraz suita łowicka z pewnością ucieszą oko i ucho zwiedzających.
Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, wykonywania przetworów a także pokaz wycinania firanek z papieru czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. Stodoła będzie miejscem inscenizacji „Jak to ze zbożem było”, która przybliży proces obróbki ziarna. Nie zabraknie również pokazów prac polowych: pokazu pracy kieratu, siewu gryki, czy też koszenia trawy kosiarką konną. Kiermasz żywności będzie wielką atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki - nie sposób wymienić wszystkich smakołyków, które czekają na uczestników majowej imprezy. Przez cały dzień na polanie palić się też będzie ognisko, umożliwiające pieczenie kiełbasek. Na amatorów jazdy konnej czekać będą przejażdżki bryczką oraz w siodle.
Zapraszamy do odwiedzenia skansenu podczas majowego weekendu. Taka wycieczka to prawdziwa podróż w czasie, połączona z poznawaniem dawnej, ocalonej od zapomnienia obyczajowości.
Agnieszka Jezierska – Chalicka