20 LAT POWIATU pozioma

Informacje o zarządzie

Przetarg na budowę Hali Sportowej przy LO w Żurominie ogłoszony

Opublikowano .

W dniu 17 grudnia 2009r. Zarząd Powiatu ogłosił przetarg na budowę Hali Sportowej przy Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Dąbrowskiej Żurominie. Termin składania ofert upływa 07.01.2010r. Szczegóły dotyczące przetargu znajdują się na stronie BIP-u Starostwa Powiatowego w Żurominie.

Hala_08.jpgHala_09.jpgHala_10.jpgHala_11.jpg

Hala_12.jpgHala_13.jpgHala_14.jpg

Podstawowe parametry techniczne projektowanego budynku Hali Sportowej przy LO w Żurominie:

  • Długość/szerokość/wysokość - 64,51 m/ 49,15m /14,02m
  • Powierzchnia zabudowy - 2811,68 m2
  • Powierzchnia użytkowa - 3713,33 m2
  • Kubatura budynku - 31715,76 m3
  • (w tym sala sportowa z trybunami i zapleczem socjalno-magazynowym 25 128,18 m3).
  • Ilość kondygnacji: - 2
  • Powierzchnia terenu utwardzonego: - 2640,0 m2

W tym:

  • Droga dojazdowa z parkingami (od strony ul. Zamojskiego) - 1235,0 m2
  • Parking od ul. Licealnej - 798,0 m2
  • Chodniki - 542,5 m2
  • Schody - 17,5 m2
  • Taras - 47,0 m2

Budynek hali sportowej zaprojektowano na planie prostokąta z przenikaniem powstałej bryły walcem. W części walcowej lokalizuje się strefę wejściową oraz salę konferencyjną, salon masażu, saunę, siłownię oraz WC ogólnodostępne. Bryła walca wyposażona została w przeszklone fasady. W bryle prostopadłościennej – projektuje się komunikację, szatnie, natryski, na piętrze pokoje sypialne. Część budynku przeznaczona jako hala sportowa, jednokondygnacyjna, przekryta konstrukcją dachową łukową.

Projektowany obiekt powiązany został funkcjonalnie łącznikiem z istniejącym budynkiem szkolnym - Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Dąbrowskiej w Żurominie. Budynek niepodpiwniczony. Wejście główne do projektowanego budynku znajduje się od strony zachodniej – ul. Wyzwolenia. Przeznaczenie obiektu ma charakter usługowy użyteczności publicznej. Obiekt wkomponowano w otoczenie, nawiązując do architektury istniejącego budynków na terenie Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Dąbrowskiej w Żurominie. Budynek zaprojektowano w konstrukcji tradycyjnej murowanej (ściany) oraz monolitycznej żelbetowej – stropy części dwukondygnacyjnej.

Przekrycie hali dźwigary boomerangowe łukowe z drewna klejonego. Kategoria zagrożenia ludzi ZLI. Klasa odporności pożarowej „B” (budynek średniowysoki).

Budynek usługowy składa się ze strefy wejściowej zlokalizowanej na parterze i piętrze, strefy sportowej, zaplecza socjalnego i magazynowego, oraz pomieszczeń siłowni, hydromasażu, sauny, strefy sypialnej – na piętrze pod trybunami, łącznika na poziomie parteru i sali konferencyjnej. W sali sportowej projektuje się boiska do gry w siatkówkę, koszykówkę, piłkę ręczną oraz dwa pomieszczenia do gry w squasha. Umożliwia się podział areny na trzy strefy, w celu ćwiczeń przez wydzielone zespoły klasowe. Projektuje się na poziomie piętra – nad zapleczami socjalnymi, trybuny z miejscami siedzącymi dla 516 widzów. Na poziomie piętra w ciągu komunikacyjnym wydziela się część przeznaczoną na widownię dla osób niepełnosprawnych.

Sala sportowa o wymiarach areny 44x22 m oraz wysokości do spodu dźwigara dachowego maks. 13.1m, min. 9, wyposażona zostanie w boiska do gier zespołowych na poziomie mistrzowskim: siatkówka, koszykówka, z przenośnych paneli z tworzyw sztucznych. Dla celów dydaktycznych oraz treningowych salę można podzielić na trzy części oddzielone specjalnymi kurtynami dzielącymi, podwieszonymi do dźwigara, przesuwanymi za pomocą siłowników o napędzie elektrycznym. Na słupach oraz płycie wspornikowej pod trybunami, zainstalowanych zostanie 6 koszy treningowych do koszykówki. Oznakowanie oraz rozmiary boisk zgodnie z wytycznymi dla poszczególnych gier. W podłodze zainstalowane zostaną gniazda do słupków siatek dla siatkówki i tenisa ziemnego.

W bezpośrednim sąsiedztwie sali projektuje się część socjalno-magazynową, w której zawierać się będzie magazyn sprzętu sportowego przylegający bezpośrednio do areny, oraz przebieralnie i natryski dla sportowców, zespół dla trenerów, sędziów, przylegający do sali, z widokiem na salę przez okno. W strefie wejściowej parteru projektuje się hall, wejście schodami na poziom pietra, zespół sanitariatów, w tym dla osób niepełnosprawnych, szatnię oraz salę konferencyjną. Na poziomie przyziemia lokalizuje się stołówkę służącą do konsumpcji. Projektuje się połączenie sali sportowej z istniejącym kompleksem szkolnym łącznikiem na poziomie przyziemia. Dla zapewnienia dostępu osób niepełnosprawnych na każdą kondygnację obiekt zostanie wyposażony w urządzenia dźwigowe – windy.

e-max.it: your social media marketing partner